Extraprofit

Eltelt két év, és még mindig élek gecc, egy világjárvánnyal, mélydepresszióval és kétezer bong trippel a hátam mögött abban a megtiszteltetésben van részem, hogy megélhettem egy újabb NER kétharmadot. Szép az élet na. És bár bőven van, volt és lesz téma a magyar közéletben amit még évtizedekig kifigurázhatok és megköpködhetek online, valamiért hanyagoltam. Na de most jól bepótolom, még választási utóelemzési videó is lesz, sőt még a faszom is kiverem élő adásban ha majd behívnak beszélgetős műsorba mint politikai szakértőt. De amíg ezek a magasztos álmok valóra válnak, addig jöjjön egy kis közgazdasági ismeretterjesztő:

istockphoto-91765702-612x612.jpg

Szóval vannak ezek az úgynevezett miniszterek, kimagaslóan edukált, egyetemet végzett emberek, mint például Nagy Márton a nagy hasával a nagytudású gazadsági szakember hírében álló forma, és az a nagy ötlete van hogy, khmm, ha már mindent elloptunk amit szoktunk, és kell még, akkor lopjunk még :D Ehhez megérte annyit tanulni édes fiam. Persze a parlamentben a sok csendben tátogó és bólógató báb zsebében keletkező extraprofit az nem extra, hiszen a semmittevéssel megdolgoznak érte becsületesen (na jó legyünk korrektek, megdolgoztak érte hogy bejussanak a parlamentbe, a tartását, a méltóságát az embernek feladni elég nehéz lehet, szóval ezért amúgy jár az elismerés).

Mintha a néhai Berki Krisztiánt hallanánk, akinek az volt a nagy megállapítása, hogy nem spórolni kell hanem még többet keresni. A Fidesz nagy rajongója lehetett és hát mint látható megfogadták a tanácsát.
De az például fel se merült, hogy esetleg még több különlopás helyett mi lenne ha nem 600 milliós pénzvonatra költenének a Matolcsy palotában. Vagy ha az évtizedekre előre leboltolt autópálya bizniszben csak másfélszeres áron csinálnák a kétszeres piaci ár helyett, stb… De hát ilyen ez a háborús vészhelyzet, én is veszélyesnek érezném ha a 30 méteres yachtomat esetleg 25 méteresre kényszerülnék cserélni. Vagy a Megye VIII-ban haldokló focicsapatomban játszó kongói menekült focista bérét nem tudnám emelni havi 4 millióról 5-re, és a soha semmilyen eredményt elérni nem képes csapat bár már szarabb nem lenne tőle, de a fácánvadászaton kicikiznének a haverok, hogy még egy valamirevaló négerre se futja.

Ja és volt egy olyan gondolat is, hogy bár már az év fele eltelt, de visszamenőleg is lopnának 2022 kezdetétől. A Fidesz megcsinálta az időgépet kéremszépen. Fizikai Nóbelt nyugodtan félre lehet tenni nekik. (egyébként május 25.-én a nagy bejelentés napján pont Orbán névnapja volt, szép időzítés). De miért csak 2022? Miért nem 1920-ig visszamenőleg próbálják megváltoztatni a múltat? Vagy esetleg egyből extra adót visszamenőleg kivetni a nácikra, és basztatni a német kancellárt hogy tolja már át Revoluton a szenvedés árát. Sőt egyből a NAV bebörtönözhetné Jézust is amiért nem fizette be a feltámadási adót. Amit ugyan majd csak 2130-ban tervez bevezetni a Fidesz, de mivel visszamenőleg is érvényes ezért már most is beszednék, hiszen már tudják hogy a jövőben lesz ilyen adó.
És a mértéktelen szarkazmus mellett ebbe bármilyen hihetetlen, de van is logika, csak ezt az előrelátó gondolkodást például lakások szigetelésére lehetne alkalmazni, ahelyett hogy konstans végtelen pénzt égetünk fűtésre telente, na meg telibaszni korommal a tüdőnket fűtési szezonban. De tervezés helyett a hatalom megtartására irányuló görcsös félelem miatt ennyire futja sajnos a legtöbb politikusnál, hogy inkább ránt egyet a faszán ha valami baj van és majd csak lesz valami.

Az igazsághoz még hozzátartozik, hogy ezt jóval a választások előtt pontosan tudták, hiszen azt senki se gondolhatta komolyan, hogy csak úgy poénból tényleg "elosztogat" szeretett kormányunk 600 milliárd forintnyi szja visszatérítést, meg egyéb irreális faszságokat, amikkel a választások előtt próbálták a választópolgárokat leszopni mézes-mázos szájjal. Azzal is vélhetően tisztában voltak, hogy amit kiszopkodtak az emberekből azt majd visszapumpálják beléjük mikor seggbebasszák a nemzetet indirekt módon. Csak ezt a szaftos pornót így leírni nem lett volna túl polkorrekt, az "államháztartás" meg "vészhelyzet" szavak jobban eladhatóak. Például a tipikus magyar választópolgárnak, akinek az átlagéletkora 129 év, és igaz ugyan, hogy még egy mérgelődő tyúkot se látott az elmúlt évszázadban mióta vidéken bomlassza az agysejtjeit a tv előtt (sőt a legkeményebbek már a tv megjelenése előtt is tévéztek), de a háborús vészhelyzetre menten beszarik, azonnal ásót kapát fakanalat ragad, és megy hőbörögni a délutáni hőbörgő klubba a 9 lakost számláló takaros kis faluban Szentorbánbasztán.